vineri, 8 februarie 2013

CUM să realizezi un costum popular la...oraş (1)

 MOttO:
 
 - Din străbuni pe poarta vremii,
A intrat frumosu-n case!
Şi-i poruncă strămoşească
Să păstrăm peste milenii,
Arta noastră românească.

Tu, femeie, ia şi coase
Rîurii şi vechi izvoade 
cu arnici,
Ca în lume să se ştie
Ce comori de artă-n inimi
Păstrăm noi de la bunici! -

(Din cartea Cusături româneşti din izvoade străbune de Elvira Zamfirescu-Talianu)
 
Ştiu că la prima vedere pare o idee cam supra-realistă pentru vremea în care trăim şi pentru interesele fiecăruia dintre noi, dar pentru că încă e iarnă,


pentru că îmi iubesc ţara şi tradiţiile frumoase, am vrut să pot să-mi cos propriul costum popular.
Bineînţeles că nu am plecat singură la drum. Mai am 14 însoţitoare, dintre care sînt şi specialiste în cusut costume populare, în ţesut la război, în croşetat şi în cusut cipta. Ce bine e să aparţii unei comunităţi ecleziale!
 
1. Pasul întâi a fost căutarea unor resurse bibliografice care să ne conducă la alegerea unui model.
Cum noi sîntem din diferite zone ale ţării (Muntenia, Moldova, Transilvania), trăim într-un cartier dintr-un oraş, e o problemă foarte grea în alegerea unui model. Cu alte cuvinte, nu avem aici un costum popular tradiţional. Sau, dacă a fost unul, noi nu mai ştim nicio persoană care să ne arate vreo fotografie veche. Aşa că am început să căutăm cărţi cu modele tradiţionale de costume populare. Am găsit următoarele cărţi:
 
a. Ghidul artizanului amator, Vol. II, Editura Ceres, Colecţia "Caleidoscop", Bucureşti. 1973
  
b. Cusături populare din Moldova, Editura Tehnică, Bucureşti, 1982

 
 
 
 
 


c. Cusături româneşti din izvoade străbune, Elvira Zamfirescu-Talianu, Editura Tehnică, Bucureşti, 1980
 

 
 
 

În postarea următoare vă voi spune ce am ales: model, material şi culori de aţe. Nopţi şi zile binecuvîntate!
mat. E
 

8 comentarii:

Andreea Tatiana spunea...

Acelasi lucru il am si eu in minte si imi doresc sa incep lucrul in vacanta ce urmeaza...voi urmari postarile dvs..Numai bine si spor la lucru!

Unknown spunea...

Buna seara,
Ma iertati ca va deranjez,vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol despre fetita mea.Mai avem nevoie de 4000 de euro pentru a putea opera macar la un ochisor.Mai multe detali le gasiti pe adresa de blog a fetitei: http://leontinanicoleta.blogspot.ro/
Va multumesc frumos!
Doamne ajuta!

Liliana spunea...

foarte frumos!
si pe mine ma bate gandul sa fac un stergar pentru icoana
Spor si bucurie!

matuşka Eufemia spunea...

@Andreea-Tatiana şi Liliana mulţumesc pentru gîndul bun şi încurajare! Să mă pomeniţi în rugăciuni. Vă păstrez cu drag un loc la şezătoarea noastră(:. O să ne întîlnim cam de 2 ori pe săptămînă.
@Violeta Leontina, să te întărească Domnul şi să o ocrotească pe fetiţa ta! Mai spre seară o să afişez o postare cu cazul vostru.

Lumi spunea...

Buna seara,
De ceva vreme ma preocupa aceeasi problema, cea a realizarii unui costum popular. Am si eu cartile pe care le-ati postat. Sa ma iertati ca intervin, dar acestea sunt carti din perioada comunista, cu motive disparate, fara apartenenta de zona. Daca vreti sa faceti acest efort de a realiza un minunat costum popular imi permit sa va recomand acest blog: http://semne-cusute.blogspot.ro/ si echivalentul lui pe facebook. Aici veti gasi modele de ii traditionale vechi, cu toate elementele: altita, incret, rauri, poale, maneca, piept, spate. In plus puteti sa va alegeti o ie din zona de unde aveti stramosii. Blogul se actualizeaza saptamanal cu noi modele.Doamne ajuta!

matuşka Eufemia spunea...

Doamne ajută!
Am aflat şi eu abia acum o săptămînă de existenţa acestui blog, dar pentru noi e prea tîrziu. Sîntem deja la mînecile iei şi am ales un model din cărţile menţionate. O să realizez o postare şi cu blogul pe care l-aţi recomandat pentru că e minunat şi foarte folositor.
Noi sîntem din mai multe colţuri din ţară şi costumul pe care îl vom face o să fie un fel de mixtură din mai multe elemente româneşti, un fel de costum popular al zonei urbane în care trăim.
Mulţumesc pentru gîndul bun şi ajutor!

Lumi spunea...

Spor si binecuvantare la lucru!
Si eu ma pregatesc de lucrat un costum popular si am o intrebare: pe ce panza il lucrati?

matuşka Eufemia spunea...

Păi, am lucrat pînă acum iile pe canafas, matador şi panama. Detaliile le găsiţi la următoarea postare. Din păcate, la noi în oraş nu se mai găseşte nici unul dintre aceste tipuri de materiale. Nu ştiu care e situaţia în localitatea d-voastră. Nouă ni s-a spus la toate magazinele şi depozitele că fabrica s-a închis şi că se va deschide în martie. Martie a venit, dar... Între timp, ne-am hotărît să cumpărăm o pînză oarecare şi să aplicăm benzi cu modelul cusut. Asta pentru că nu ne mai ajunge materialul şi pentru poale (: