marți, 5 iunie 2012

Fericitul Augustin: Uniune pe viață și irevocabilă


SursA FotO: OrthPhoto.net

 
Taina nunții le este propusă soților credincioși nu numai pentru rodnicia nașterii de prunci, nici pentru buna-cuviință a cărei garanție este fidelitatea.

Mai este o pricină. În această unire există o taină care o sfințește și îl face pe Apostol să zică: „Bărbaților, iubiți-vă femeile voastre, precum și Hristos au iubit Biserica” (Ef. 5, 25).

Rostul tainei e ca bărbatul și femeia uniți prin căsătorie să rămână legați unul de altul și nedespărțiți cât timp trăiesc, nefiind îngăduit ca un soț să se despartă de celălalt decât din pricina curviei.

Oare nu astfel dăinuiește unirea dintre Hristos și Biserică? Trăiesc împreună în veșnicie și niciun divorț nu îi poate despărți.

Fer. Augustin, Despre căsătorie și poftă, I, 10 (PL 44, 420) - Traducere de Marius Ivașcu.

Quoniam sanenon tantum fecunditas, cuius fructus in prole est; nec tantum pudicitia, cuiusvinculum est fides; verum etiam quoddam sacramentum nuptiarum commendaturfidelibus coniugatis, unde dicit Apostolus, Viri, diligite uxores vestras, sicut etChristus dilexit Ecclesiam: huius procul dubio sacramenti res est,ut mas et femina connubio copulati quamdiu vivunt inseparabiliter perseverent,nec liceat, excepta causa fornicationis, a coniuge coniugem dirimi. Hoc enimcustoditur in Christo et Ecclesia, ut vivens cum vivente in aeternum nullodivortio separetur.

2 comentarii:

Unknown spunea...

O îmbrăţişare şi un gând bun vă aduc de la Sfântul Ioan Rusul din Grecia. V-am luat cu mine în gând acolo în ziua prăznuirii sale. Vă preţuiesc mult pentru tot ce am găsit mereu pe acest blog.

matuşka Eufemia spunea...

Iti intorc cu drag imbratisarea (:
Multumesc pentru rugaciune, dragoste si ca ma porti alaturi de tine!