marți, 2 noiembrie 2010

Diavolul este politic corect - un roman profetic

"Strigătele fură acoperite de sirenele maşinilor de pompieri. Peste cîteva minute jeturile puternice de apă izbiră înăuntru, prin vitrinele sparte. Cei care săreau afară erau cosiţi de pe picioare, scoţînd strigăte de disperare. Oameni în salopete portocalii tîrau corpurile inerte şi le aruncau ca pe nişte saci în camioanele aliniate ca la război.
- Faceţi loc!
- La o parte!
Cei care au reuşit să scape cu viaţă din magazin au fugit spre casele lor, ducînd fiecare ce reuşiseră să apuce. De dimineaţă televiziunile anunţaseră că Preşedintele a emis o hotărîre prin care orice cetăţean putea ridica din centrele comerciale provizii alimentare necesare pentru trai, toate pagubele urmînd să fie acoperite de către stat. Mulţimile au dat năvală spre marile centre comerciale devastînd totul în cale şi călcîndu-se în picioare unii pe alţii. Între timp televiziunile transmiteau reportaje în care tineri şi bătrîni ieşeau din supermarketuri cu sacoşele pline, mulţumind Preşedintelui pentru ajutorul acordat."
(Din romanul Diavolul este politic corect de ieromonah Savatie Baştovoi, Editura Cathisma, 2010, p. 111-112)

...Am citit în aprilie 2010 ultimul roman al părintelui Savatie Baştovoi - Diavolul este politic corect, apărut la Editura Cathisma. Paginile romanului se doresc a fi un mic catehism ortodox pentru vremea noastră, dar şi pentru cei care vreau să îşi schimbe viaţa şi să se îmbrace într-o viaţă nouă - care nu poate să fie decît cu Hristos şi întru Hristos. Pe lîngă stilul post-modern de comunicare şi de scriere, pe lîngă frumuseţea Ortodoxiei revelate prin intermeiul personajului principal al cărţii (Iacob Kohner), al mamei acestuia (Roza Kohner), al lui Vik şi al părintelui Ioan, m-au marcat mult paginile în care erau descrise cozile de la alimente. M-am gîndit atunci că romanul părintelui Savatie este unul profetic. Însă, nu am crezut că vremurile acelea vor veni aşa de curînd...

1. O femeie a leşinat la coadă pentru acordarea ajutoarelor de la UE
O femeie a căzut de pe picioare şi a fost chemată ambulanţa. Aceasta şi-a revenit după câteva minute după ce a fost scoasă din mulţime.

"Am leşinat, că dacă sunt bolnavă am şi cancer şi diabet mi-am făcut insulina acuma. De la 9.30 stau aici. S-au înghesuit toţi grămadă şi nu am mai avut aer", a spus femeia.

Oamenii au început să se îmbulzească la uşa centrului "Sfântul Spiridon" din Sectorul 4 al Capitalei, după ce au aşteptat de dimineaţă să primească alimentele . Oameniii s-au năpustit la uşa de la intrare pentru că se temeau că nu vor primi alimentele, cu toate că angajaţii le-au spus că vor sta peste program pentru a le da aceste ajutoare.

Cei mai mulţi dintre persoanele care stau la coadă trăiesc din ajutoare sociale.

"Mă ajută aceste ajutoare că iarna asta fac o mămăliguţă, pâine, nu am altceva de făcut, nu am din ce trăi mai mult, din banii aştia plătesc şi tv că atâta am, nu am maşină de spălat şi plătesc întreţinerea", spune o bătrână.

"Deocamdată avem pentru 1.000 de persoane din cauza lipsei de spaţiu, nu ne permitem să depozităm mai mult, dar o să aprovizionăm automat pentru toate persoanele, avem în jur de 5.785 de persoane, toate persoanele o să primească aceste alimente", a declarat Marius Pascu, şeful serviciului Şanse Egale şi combaterea Marginalizării Sociale.




SursA: realitatea.net

2. Mii de sibieni s-au înghesuit la ajutoarele de la UE

* aproape 4.000 de beneficiari şi–au ridicat cantitatea de biscuiţi, peste 3.500 de sibieni şi–au ridicat făina şi aproape 2.500 şi–au ridicat zahărul * în total, sunt peste 13.000 de sibieni care primesc câte 29 kilograme de alimente din partea Uniunii Europene *

Mii de sibieni şi-au ridicat deja o parte din ajutoarele în alimente venite din partea Uniunii Europene şi care constau în 29 de kilograme de alimente pentru aproximativ 13.000 de sibieni care fac parte din diferite categorii defavorizate.
3.952 de sibieni au ridicat 5.532,8 kilograme de biscuiţi, câte 14 kilograme de făină au ridicat deja 3523 de beneficiari, cantitatea totală distribuită până acum fiind de 49.322 kilograme, în vreme ce 2.460 de beneficiari au ridicat 2.460 kilograme de zahăr, spune Daniela Costa, consilier în cadrul Serviciului de Presă al Primăriei Sibiu.
Alimentele sunt distribuite de Primăria Municipiului Sibiu, prin Serviciul Public de Asistenţă Socială Sibiu, iar distribuirea se face la sediul Magazinului Bricomat din Sibiu, Şoseaua Alba Iulia, nr. 112.
Pensionarii sistemului public de pensii care au venituri de sub 400 lei/lună, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, persoanele cu handicap grav şi accentuat şi familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la un venit minim garantat primesc câte 7 kilograme de mălai, 3,6 kilograme de paste făinoase, un kilogram de zahăr, unul de lapte praf şi 1,4 kilograme de biscuiţi.
Aceste ajutoare vin din partea Uniunii Europene şi sunt suportate din cota din taxele şi impozitele plătite de către cetăţenii din statele bogate ale UE, cotă care intră în bugetul Uniunii, cu adresa Fondului European de Garantare Agricolă.
SursA: tribuna.ro

3. Ore de aşteptări pentru ajutoarele UE de Iulian Bunilă
Marţi 2 nov 2010

Buzău
Zilnic sunt cozi la depozitul din Aleea Sporturilor
Peste 300 de buzoieni aşteptau în această dimineaţă la depozitul de pe Aleea Sporturilor să îşi ridice cota de mălai, distribuită din stocurile de intervenţie comunitară destinate persoanelor defavorizate.


"De două ore aşteptăm să ne vină rândul dar suntem pensionari şi altceva nu avem ce face, mai ales că este în ajutorul nostru. Eu stau pentru fiica mea, care s-a născut cu un handicap psihic şi are nevoie de sprijinul nostru, al părinţilor", a spus Ion Voinea, unul dintre buzoienii care au au stat în această dimineaţă la coadă.

Pensionarii cu venituri mai mici de 400 de lei, şomerii indemnizaţi, persoanele cu handicap I şi II şi asistaţii social au dreptul fiecare la câte 14 kilograme de făină, 7 kilograme mălai, 3,2 kilograme paste făinoase sub forma unor melcişori şi câte un kilogram de biscuiţi, lapte praf şi zahăr.

SursA: adevarul.ro

Un comentariu:

Ana spunea...

Buna! Am mare nevoie de voturile tale pentru ca sa castig si sa imi pot plati o parte din creditul facut. Gasesti retele mele la linkurile urmatoare: http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00674 http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00676 http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00677 http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/?bid=BP00756 Multumesc din suflet!