vineri, 14 august 2009

icoane cu Prea Sfînta Născătoare de Dumnezeu. Icoana Maica Domnului din Novgorod - Rusia (6)

Icoana Maica Domnului din Novgorod

Icoana se află în Biserica Sfînta Sofia din Kremlinul (cetatea veche) oraşului Novgorod (Rusia). Ea poate fi cinstită de către credincioşi, deoarece este aşezată în partea dreaptă, pe un tetrapod.

Alături de sfintele moaşte ale Sfintei Ana din Novgorod şi ale altor Sfinţi Episcopi şi cneji, icoana constituie unul dintre cele mai preţioase odoare ale oraşului.

Nu există mărturii istorice certe despre o dată fixă a pictării acestei icoane. Ea este încadrată în perioada secolelor XII-XVI, perioadă care coincide cu existenţa celebrei şcoli de pictură din Novgorod, şcoală iniţiată de Teofan Grecul.



3 comentarii:

π.Γεώργιος-Προσκυνητής spunea...

sf ana

π.Γεώργιος-Προσκυνητής spunea...

stiti daca exista si azi moastele sf.Ana la novgorod?Am citit undeva ca s-au pierdut in 1917.Multumesc.Doamne,ajuta

matuşka Eufemia spunea...

blagosloviti, parinte!
In Biserica Sfintei Sofia din Novgorod era o racla cu icoana sfintei Ana. Racla nu era deschisa, asa incit nu stiu daca in interior sint sfinte moaste sau nu. Inima imi spune ca sint. Stiu ca ortodocsii din Suedia o cinstesc intr-un mod mai deosebit si am auzit ca in Suedia ar fi si moaste de-ale ei, dar nu stiu in ce localitate si la ce Biserica. Iata aici o legatura cu informatii relativ mai clare despre viata sfintei Ana - http://www.allmercifulsavior.com/icons/Icons-Anna.htm