joi, 21 mai 2009

Sfînta Elena din Colchester


Colchester este cel mai vechi oraş atestat din Britania şi datează din vremea romană. Sufixul -caster sau -chester din toponimele englezeşti (Lancaster, Winchester, Chester) derivă din castra, cuvîntul latin pentru tabără. Oraşul este important atît din punct de vedere istoric - aici se află un castru roman, cît şi din punct de vedere religios ortodox - oraşul adăposteşte Biserica Sfintei Elena şi o parte din cinstitele ei moaşte.


Tradiţia veche ortodoxă engleză menţionează că Sfînta Elena a fost o prinţesă britanică, născută în Colchester. În Oath Book sau Red Parchment Book se aminteşte:

Anul 242 d.Hr. Elena, fiica lui Coel (Regele britanilor), născută în Colchester.

Astfel, aceste surse istorice identifică locul exact în care aceasta s-a născut - "Palatul regelui Coel", care este numele vechi ce se foloseşte cînd este descris Castelul (care reprezintă, de fapt, un castel normand, construit pe fundaţia templului roman al lui Claudiu). În acele timpuri, oraşul Colchester se mîndrea că o avea pe Sfînta Elena ocrotitoare. În jurul anului 326, cînd aceasta avea aproximativ 70 de ani, a realizat pelerinajul în Ţara Sfîntă şi Ierusalim, un pelerinaj care ar putea fi numit transformarea lumii. Acolo, ea a descoperit Crucea Mîntuitorului Iisus Hristos şi piroanele cu care fusese răstignit. Din această cauză, hainele militarilor din Colchester conţin Crucea de Viaţă dătătoare (muguri verzi pe un fond roşu ca sîngele). De asemenea, pe scut apar coroanele celor Trei Regi Sfinţi - deoarece Tradiţia spune că în timpul pelerinajului, Sfînta Elena a descoperit şi rămăşiţele Celor Trei Regi, cu coroanele lor.


Tradiţia merge şi mai departe. Oath Book relatează că şi fiul ei, primul şi marele Împărat Creştin, a fost născut aici.

Anul 266 d. Hr. Constantin, fiul lui Constantius, născut în Colchester, oraşul Elenei.

Acest document îl numeşte cu mîndrie pe fiul Elenei: Constantin cel Mare, Cel mai Mare Împărat Creştin, Floarea Britaniei, Cetăţean din Colchester.

Traducere E.T. după Orthodox Parish of St Helen of Colchester


Biserica Ortodoxă a Sfintei Elena din Colchester


interiorul Bisericii

icoana Sfintei Elena din Colchester

fotografii din prejma Bisericii


Niciun comentariu: