vineri, 5 decembrie 2008

HORIA BERNEA - gesturi potrivite


Sâmbătă, 6 decembrie, ora 13.30, la Sala Irina Nicolau, vă vom aduce în dar de Moş Nicolae un al doilea gest potrivit dedicat lui Horia Bernea şi măsurat după puterile noastre: caietul 70 de ani, 70 de pagini: texte şi desene încă neprivite.

Lui Horia Bernea nu-i vom putea mulţumi niciodată destul pentru privilegiul de a-l fi cunoscut şi de a fi fost primiţi o vreme sub aripa lui. Ne străduim însă să întoarcem câte ceva din darurile pe care ni le-a lăsat. Nu e uşor, cu atât mai mult cu cât încă îl mai descoperim privindu-i lucrările şi încă mai înţelegem mereu alte nuanţe din vorbele sale.
Scoatem la iveală notele şi schiţele sale de muzeu, sperând să dezvăluim bogăţia omului pe care l-am cunoscut noi.
Arătăm câteva lucrări din colecţiile particulare ale prietenilor, încercând să prelungim generozitatea gestului său, către cei care ştiu să privească.
Construim acest caiet, cu gânduri lipsite de emfază, uneori ezitante dar încărcate de umilitate din dorinţa de a marca primul dintr-o lungă serie viitoare de paşi pe urmele lui Horia Bernea.


Lucrările expuse la Sala Irina Nicolau sunt în marea lor majoritate daruri pe care pictorul le-a făcut prietenilor: schiţe, desene, acuarele, lucrări mici, uneori fragmentare, care păstrează în ele urma gestului neîncheiat şi căldura unui dialog oricând posibil de a fi reluat. Între două respiraţii, Horia Bernea aşternea pe hârtie idei, gânduri, nedumeriri, nemulţumiri, speranţe şi soluţii pentru Muzeul său; le exprima la fel de bine în scris (cu caligrafia sa inconfundabilă, de şcoală veche, dar foarte expresivă) sau în desen. Cele mai interesante sunt lucrările în care, cu acelaşi toc (cu câtă atenţie îşi alegea şi îngrijea peniţele şi pensulele!) scria şi desena pe aceeaşi foaie de hârtie.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 6 ianuarie, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00.

Sursa

http://www.muzeultaranuluiroman.ro/index.php?page=acasa&link=107

Niciun comentariu: