vineri, 16 mai 2008

Sarbatoarea Sfintului Mare Mucenic Mina, 11 noiembrie 2007
















În 11 noiembrie Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Mare Martir Mina. El provenea din Egipt şi a fost ostaş în armata romană în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian.

Deoarece nu putea să vadă pe semenii lui închinându-se la idoli, a plecat pentru o vreme în munţii din zona cetăţii Cotuanului, unde s-a rugat şi a postit. Întărit duhovniceşte, a coborât apoi din munţi în cetate şi a început să-L mărturisească pe Hristos chiar în timpul unei petreceri idoleşti. Pentru că a avut îndrăzneala aceasta, a fost supus unor chinuri greu de închipuit pentru noi astăzi: a fost bătut cu vine de bou, spânzurat pe lemn şi cu unghii de fier strujit, i-au frecat rănile cu petece de păr, a fost ars pe tot trupul, l-au târât pe cârlige şi cuie de fier, a fost bătut cu vergi de plumb şi, în sfârşit, i-au tăiat capul cu sabia şi i-au ars cu făclii trupul. Prin pronia lui Dumnezeu, credincioşii au luat părţi din moaştele Sfântului, le-au uns cu aromate, le-au dus în Egipt şi le-au pus într-un loc unde mai târziu au ridicat o Biserică în numele lui. Prin minunile Sfântului Mina se arată ajutorul şi sprijinul pe care îl oferă celor care pierd bani, celor care pierd obiecte, în recuperarea vieţilor umane, celor care au bunuri împrumutate şi nu le pot recupera. Aşadar, putem să spunem că sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina din acest an reprezintă un bun prilej să ne rugăm lui Dumnezeu să înmulţească darurile Sale cele bogate şi să ne dăruiască bună sporire duhovnicească „în oraşul acesta, în ţara aceasta şi în toată lumea Ta”.

Biserica Ortodoxă din Noua, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Mina, prin preoţii slujitori, Părintele Simion Cibian şi Părintele Cornel Toma, şi credincioşii ei, vă invită să participaţi la sărbătoarea prilejuită de pomenirea acestui sfânt, după următorul program:

Sâmbătă, 10 noiembrie 2007 – ora 18:00 – Slujba Vecerniei, Litie, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mina.

Duminică, 11 noiembrie 2007 – ora 8:30 – Utrenie, Sfânta Liturghie, Slujba de pomenire a ctitorilor Bisericii.
Imnele liturgice din cadrul Sfintei Liturghii vor fi psalmodiate de grupul de muzică bizantină „IKONIS”, condus de protopsaltul Radu Pustiu.


Niciun comentariu: